Kuchenne rewelacje – ten sprzęt pomoże Ci zdrowo gotować!

Zabawki dla dzieci
Marzec 2, 2017
Pomysł na zdjęcia ślubne
Marzec 9, 2017

Smażenie bez tłuszczu czy gotowanie bez wody to żadne science fiction. Najnowszy sprzęt kuchenny sprawia, że gotowanie jest proste, przyjemne i zdrowe.

Parowar

Warzywa nie muszą być zanurzone w bulgoczącej się wodzie, żeby się ugotować. To wręcz im szkodzi – wypłukuje cenne składniki odżywcze. Natomiast ryba i mięso nie potrzebują smażenia w skwierczącym tłuszczu. Można przygotować zdrowe, lekkostrawne potrawy bez utraty witamin i soli mineralnych. Umożliwia to parowar. Doceniają go mamy, które nie mają dużo czasu na przygotowanie posiłków, bo w tym urządzeniu można ugotować wielodaniowy obiad. Parowar składa się z kilku plastikowych lub szklanych pojemników, umieszczonych jeden pod drugim lub jeden obok drugiego. W każdym pojemniku można przygotować oddzielny produkt, czyli np. rybę z ziemniakami i kalafior.

Jeśli zależy Ci na szybkim przyrządzaniu posiłków wybierz urządzenie o wysokiej mocy grzewczej – największe parowary mogą mieć moc 200 W. Pojemniki z przezroczystego tworzywa pozwalają podglądać potrawy, ale nie są tak trwałe, jak te ze stali nierdzewnej. W zależności od tego, co chcemy w parowarze ugotować, należy zwrócić uwagę na jego wielkość i rozmieszczenie pojemników. Warto wybrać sprzęt z pojemniczkiem na przyprawy, dzięki czemu można uniknąć dodawania soli. Świetnie sprawdzi się parowar z płytkim pojemniczkiem bez dziur na dni – do gotowania sypkich produktów, takich jak kasza czy ryż.

Szybkowar

To urządzenie przeżywa prawdziwy renesans. Przygotowane w nim dania zachowują bogactwo składników odżywczych, aromat i kolor, a do tego są lekkostrawne. Szybkowar ma prostą konstrukcję, którą współcześni producenci niewiele zmienili. To gruby i ciężki garnek z pokrywą szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem. Wykorzystuje do gotowania parę wodną. Gotowanie w nim jest bajecznie proste i szybkie. Urządzenie pozwala zaoszczędzić gaz lub prąd, wodę i czas.

W zależności od tego, jakiej wielkości dania będą przygotowywane w szybkowarze, lepiej warto wybrać urządzenie 3,5-5 litrowe. niezwykle ważne jest tworzywo, z którego wykonany jest garnek. Warto zapłacić więcej, aby stal była dobrej jakości, a uszczelki miały na rynku swoje zamienniki. Obecnie hitem są szybkowary elektryczne. Mimo wysokiej ceny, warto rozważyć taki zakup, bo przygotowanie w nim potraw jest niemal identyczne jak w klasycznych urządzeniach.

Blender

To urządzenie chwalą sobie smakosze zup kremowych i koktajli oraz mamy, które rozszerzają dietę niemowlęciu. Można nim rozdrobnić warzywa, owoce, a nawet mięso na idealnie gładką masę. I to w ekspresowym tempie.

Blender może być częścią wielofunkcyjnego robota, ale jeśli używasz go często, kup sobie osobne urządzenie. Do wyboru jest blender ręczny lub kielichowy. Pierwszy trzyma się w ręku i wkłada bezpośrednio do garnka. W trakcie kupna zwróć uwagę, czy ma osłonkę chroniącą przez rozbryzgami i czy wygodnie go się trzyma. Blender kielichowy stawia się na blacie i wkłada do niego produkty, które chcemy rozdrobnić. Dobry będzie model z przyssawkami do mocowani ana blacie. Warto zwrócić uwagę na jakość ostrzy i możliwość wymiany. Lepiej wybrać urządzenie z możliwością zmiany poziomu prędkości – będzie bardziej efektywne.

Robot kuchenny

To ulubiony sprzęt wielu pań. Dobrze, gdy jest wielofunkcyjny, z nakładką do robienia surówek. Warto postawić na markowy sprzęt, by mieć pewność, że nie będzie awaryjny, a w razie usterki będzie zagwarantowany serwis i wymiana elementów. Kupując urządzenie zwróć uwagę, czy nie ma funkcji, z których raczej nigdy nie skorzystasz lub niepotrzebnych elementów. Możliwość regulowania prędkości pracy robota to konieczność, jak również tryb pulsacyjny, który pozwala na delikatne siekanie.

Sokowirówka

Bardziej wartościowe soki uzyska się z wyciskarki. Natomiast szybszym sposobem na otrzymanie większej ilości soku jest użycie sokowirówki. Można wybrać urządzenie, które łączy sokowirówkę z dodatkową wyciskarką i stosować w zależności od potrzeb.

Jeśli planujemy wykorzystywać urządzenie oszczędnie, lepiej wybrać najprostszy model, by nie przepłacać za niepotrzebne funkcje. W sklepie warto sprawdzić, jak rozkłada się i składa sokowirówkę – jeśli to skomplikowane, lepiej zrezygnować z danego modelu.

Filtr do wody

Filtr oczyści kranówkę z zanieczyszczeń, zmniejszy jej twardość, zniweluje przykry zapach, a nawet poprawi smak. W tak oczyszczonej wodzie można z powodzeniem przygotowywać posiłki dla dziecka.

Są trzy typy filtrów: dzbankowy, montowany na kranie i stacjonarny. Wybierz jeden z nich, w zależności od tego, jak dużo potrzebujesz przefiltrowanej wody. Jeśli tylko kilka litrów dziennie do picia, wystarczy filtr dzbankowy. Gdy dużo więcej, lepszy może okazać się model stacjonarny lub montowany na kranie, bo zapewni stały dostęp do przefiltrowanej wody. Pamiętaj, że na filtr stacjonarny będzie potrzebne dodatkowe miejsce. Warto porównać ceny nie tylko dzbanków, ale i wkładów i ich wydajności. Dopasuj wkłady do potrzeb, czyli do wody twardej lub z zawartością metali ciężkich.

Comments are closed.